Црвендаћ
Црвендаћ. Фотографија је преузета са википедијине оставе
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Aves Птице
Ред Passeriformes Птице пјевачице
Породица Muscicapidae Мухарице
Род Erithacus –
Биномијална номенклатура
Erithacus rubecula (Карл Лине, 1758)
Ареал врсте

Црвендаћ (Erithacus rubecula) је врста птице станарице из породице Мухарица или Дроздова (Muscicapidae). Црвендаћ је један од првих пјевача у рано прољеће. Мала птица, величине врапца, дужине тијела од 12-14 cm и распона крила до 22 cm [2]. Има нешто дуже ноге, па је цијела птица виша од врапца. Одозго (леђа, реп и крила) је маслинастосмеђе боје, док су грло, чело и жутоцрвене груди главна одлика за распознавање ове врсте, одакле му и потиче име. Стомак је бијеле боје [3]. Овако су обојени и мужјак и женка, док младунци немају црвенкасту шару већ су једнолично смеђе боје са бјелкастим пјегама [4].

Изгледа да је црвендаћ проширен само у Европи, а сигурно је да не живи далеко ван граница нашег континента. За вријеме сеобе похађа сјеверну Африку, Сирију и Иран, али већина црвендаћа који зими напуштају сјеверније дијелове Европе, остаје у јужној Европи, а неки, штавише, чак и у Немачкој [5].

Свуда je обичан, по шумама са густим грмљем, шибљацима, парковима и вртовима; чешће се гнијезди у планинама, него у низијама [2]. Храни се црволиким животињама, пужевима и разним бобицама.

Иако се црвендаћи лако припитоме нису добро расположени једни према другима. Мужјаци врло енергично бране своје подручје од других мужјака и улаз је дозвољен једино женкама. Гнијездо гради женка, од стабиљка и маховине, на тлу, у дупљама, густом грмљу и др. Пари се од краја децембар до почетка марта. Женка снесе 5-7 јаја на којим сједи заједно са мужјаком. Младунци напуштају гнијездо након 12-15 дана [4].

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)
  2. 2.^ Д. Симић, С. Пузовић: Птице Србије и подручја од међународног значаја, Београд (2008) Лоа Србије, ISBN 978-86-911303-0-5, архивирано 16.10.2015.
  3. 3.^ Сајт Животињско царство: Црвендаћ (Erithacus rubecula); текст и слике: Едуард Нојман, "Акција за заштиту птица у природи".
  4. 4.^ Мирјана Мартан, Свијет животиња; Артмедија (2006) Вараждин ISBN: 953-99916-3-3
  5. 5.^ Алфред Едмунд Брем, Како живе животиње, стр. 437: Отокар Кершовани (1967) Ријека, COBISS.SR-ID: 153264647

Спољашње везе

  1. Јована Узелац: Црвендаћ (Erithacus rubecula). Рад ученика из „Гимназије Сомбор“ (www.gimnazijaso.edu.rs).
  2. Интернет форум Авикултура: Црвендаћ (Erithacus rubecula) (www.avikultura.com)
  3. Интернет сајт о биоразноликости  вугровечке околице, фотографије Црвендаћа.