Јастреб
alt
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Aves Птице
Ред Accipitriformes Дневне грабљивице
Породица Accipitridae Јастребови
Род Accipiter –
Биномијална номенклатура
Accipiter gentilis (Linnaeus, 1758)
Ареал врсте
alt
плава - пребивалиште током зиме, зелена - стално пребивалиште, жута - пребивалиште и парење током љета

Јастреб или јастреб кокошар (Accipiter gentilis) је врста птице грабљивице из породице Јастребова (Accipitridae). Средње је величине, средњег распона крила и дугог репа, прилагођен је брзим ваздушним маневрима између крошњи у којима живи и гнезди се. Јастреб кокошар лови у шуми, у пољима, ливадама, изнад бара, у равници и у планини све до 1500 m надморске висине. Храни се сисарима, птицама и инсектима. Станарица је.

Опис

Јастреб је највећи припадник рода Accipiter. Одозго је тамно-сиве боје, а сприједа ишаран бијелим попречним пругама (одрасли) или уздуж (млади). Над оком наранџасте боје се протеже бијела пруга, а реп је дуг са попречним пругама. Мужјак и женка су слични изгледом, али је женка за трећину тијела крупнија од мужјака [2][3]. Распон крила код мужјака је од 93-105 cm, а дужина 49-57 cm. Женка је 58-64 cm дуга с распоном крила од 108-127 cm, сива одозго и одоздо. Мужјаци мањих подврста могу тежити и само 630 грама, а женке већих и 2 kg [4].

Њихов најважнији птичји плијен су тетријеби, голубови и грлице и врапчарке (већином чворци и вране). Понекада лови мочварице до величине дивље патке. Плијен је углавном мањи од јастреба, али ове птице такођер убијају много веће животиње, до величине зеца.

Размножавање

Велико гнијездо, величине до 1 метра, прави на дрвећу те облаже зеленим гранчицама, а почиње га уређивати и до два мјесеца прије лежења јаја. Понекад се користи се и гнијездима других птица. Женка обично снесе 3-4 јаја у интервалу од три дана. Инкубација траје до 41 дан и за то вријеме на њима најчешће сједи женка. Мужјак ју мијења само кад она оде у лов за храном. Заједно брину о младунцима које женка уопште не напушта првих 25 дана [2].

Распрострањеност

Јастреб је широко распрострањена врста која настањује умјерена подручја сјеверне хемисфере. Углавном је станарица, али се птице из хладнијих подручја сјеверне Азије и Канаде селе на југ.

Напомене

  1. нп.1 Ова врста је први пут описана 1758. од стране Карл Линеа у његовом дјелу Systema Naturæ и врста још увијек има свој стари научни назив назив. У скорије вријеме Јастребови, Орлови и Супови су раздвојени од Сколова и сврстани су у нови ред Accipitriformes, раније Falconiformes.

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске Уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)
  2. 2.^ Мирјана Мартан, Свијет животиња; Артмедија (2006) Вараждин ISBN: 953-99916-3-3
  3. 3.^ Д. Симић, С. Пузовић: Птице Србије и подручја од међународног значаја, Београд (2008) Лоа Србије, ISBN 978-86-911303-0-5, архивирано 16.10.2015.
  4. 4.^ Предраг Костин, сајт Животињско царство: Јастреб кокошар (Accipiter gentilis).

Спољашње везе

  1. Друштво соколара Србије: Јастреб кокошар (Accipiter gentilis)
  2. Википедија на хрватском језику: Јастреб (Accipiter gentilis)