Пољска волухарица
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Mammalia Сисари
Ред Rodentia Глодари
Породица Cricetidae Хрчкови
Род Microtus –
Биномијална номенклатура
Microtus arvalis (Pallas, 1778)
Ареал врсте

Пољска волухарица (Microtus arvalis) је врста сисара из породице Хрчкова (Cricetidae).

Опис

Створење мале величине, дужина тела је променљива, 9-14 cm. Тежина је обично мање од 45 грама. Боја крзна на леђима може да варира од светло смеђе до сиво-смеђе боје. Стомак је обично свјетлији: прљаво-сива, понекад са жуто-окер бојом.

Исхрана

Ове животиње су биљоједи свега: једу поврће свих врста, семена и кору дрвећа у зимском периоду. Пољска волухарица када је присутна у великом броју може постати "бич за усеве".

Начин живота

Пољска волухарица воли топло и суво земљиште, где копа тунеле и прави веома великих подземне системе. Дубина до које копају своје системе није већа од пола метра.
Током зиме, волухарице често траже уточиште у амбарима и шталама, подрумимиа и кућама. Животиње које остају на отвореном, покушавају да обезбеде храну и оне копају тунеле под снегом, које често јачају са биљем и маховинама. У недостатку хране или код појаве опасности мигрира са угрожених терена. Добар је пливач и вода јој не представља препреку.

Размоножавање

Гнезда се налазе на 40-60 cm дубине, испуњена су са сувом травом. У овим просторијама од априла до октобра, женке се коте и практично након тога мужијак их поново оплоди  тако да су у могућности да годишње окоте и преко 200 младих. Ово може довести до пренасељености овог подручја, што се често завршава истом брзином са којом је и дошло до пренасељености. Популација волухарица почиње да опада због мањка расположивих средстава, пошто је велика популација средства за живот су над експлоатисана и штавише, превелики број животиња доводи до сталног стреса због борбе за територију и храну, што даље доводи до  до бржег губитак топлоте и смрти у борби или конвулзије.

Распрострањеност

Преовлађује на пољопривредним земљиштима, шумама, шумским степама и степским зонама европског копна од обале Атлантика на западу, источно од монголског Алтаја. На сјеверу граница иде дуж балтичке обале и Финске, Средњег Урала и Западног Сибира. На југу до Балканског полуострва, црноморске обале, Крима и северног дела Мале Азије.

Видјети још

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)