Шумска волухарица
alt
Систематика
Царство Animalia Животиње
Тип Chordata Хордати
Подтип Vertebrata Кичмењаци
Класа Mammalia Сисари
Ред Rodentia Глодари
Породица Cricetidae Хрчкови
Род Myodes –
Биномијална номенклатура
Clethrionomys glareolus (Schreber, 1780)
Ареал врсте
alt

Шумска волухарица (Clethrionomys glareolus) је врста глодара из породице Хрчкова (Cricetidae).

Особине

Крзно пољске волухарице је глатко и кратко, црвенкасто-смеђе боје, док је боја на стомаку сива. Боја се укала са бојом лишћа или кора дрвећа. Нарасте до 12 цм, реп је краћи од 4,5 цм, а уши су кратке и длакаве.Досеже тежину од 35-45 грама. Животни вјек је до 18 мјесеци. Живи у скупинама, а оглашава се продорним цичањем.

Исхрана

Шумска волухарица је врста животиње која је активна цјеле године. Под земљом копа ходнике с гнијездом и спремиштем хране. Храни се житарицама, зељастим биљкама, сјеменкама и инсектима, зими једе и кору дрвећа, мртво лишће, маховину, корјење....

Размножавање

Гнездо шумских волуарица смештено је најчешће 2-10 cm у дубину на сувом земљишту и сакривено је густом зељастом вегетацијом. Женка носи младе 16-18 дана, и може да има 2-4 легла годишње (у периоду од марта до јула) и коти 3-5 младих. Волухарица репродуктивну зрелост постиже након два и по мјесеца. Младунци рођени у јесен обично не преживе зиму. 

 

 
Распрострањеност     

Распрострањена је у средњој и источној Европи, а живи у шумама, грмовима и рјечним екосистемима.

Видјети још

Референце

  1. 1.^ Интернет сајт агенције Европске уније за заштиту животне средине (The European Environment Agency)